marți, 4 noiembrie 2008

File de istorie - Markup Languages (I)

Adnotarea/Structurarea datelor din documente/manuscrise este o practica veche, facand parte din procesul de publicare. In vremuri moderne, se pare ca prima mentionare a termenului "limbaj de adnotare" a avut loc la o conferinta din 1967, de catre William W. Tunnicliffe. Tunnicliffe a pus bazele GenCode, folosit in activitatea editoriala.

Apoi, prin anii 70, Donald Knuth a realizat
TeX, devenit un standard in industria editoriala. TeX s-a dovedit deosebit de util in structurarea si afisarea textelor matematice.

Totusi, primul limbaj de adnotare este considerat SGML - Standard Generalized Markup Language, aparut in anii 80. SGML a fost puternic influentat de Scribe, primul limbaj care a facut distinctie clara intre structura si prezentare. Scribe a fost dezvoltat de Brian Reid si prezentat in teza sa de doctorat, in 1980.SGML isi propunea la aparitie sa creeze documente ce pot fi analizate de catre masini prin introducerea de "marcaje" (sau "tag"-uri). SGML nu a fost un succes deoarece era foarte complex si punea probleme in dezvoltarea de programe care sa il foloseasca.
La inceputul anilor 90, la CERN, Tim Berners Lee dezvolta
HTML - HyperText Markup Language, pornind de la bazele puse de SGML, insa mult simplificat. Scopul sau a fost marcarea documentelor astfel incat sa poata fi transmise prin retea. Astazi, HTML este probabil cel mai raspandit limbaj de markup folosit pentru paginile Web. De ce?

Deoarece s-a pornit de la ideea de simplitate: browserele (programele care interpreteaza paginile Web) trebuie sa ignore marcajele si atributele pe care nu le inteleg, ceea ce a dus la o parsare rapida a informatiei continuta in document.

Succesul avut de Web a cauzat o dezvoltare rapida a browserelor care analizau marcajele HTML. Ca urmare a dezvoltarii HTML, apar marcaje si atribute care puteau fi scrise fara prea multe constranger, iar browserele au devenit foarte complexe. Pe de alta parte s-a sesizat utilizarea HTML-ului pentru adnotarea documentelor si o slabiciune de-a sa – faptul ca nu se pot adauga marcaje noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu